TeamAgro Kuczyńska - środki ochrony roślin, nawozy, materiał siewny, pasze

Oseva Bertold

pszenica jakościowa (E)

Treść atrykułu - Oseva Bertold

BERTOLD – odmiana nie ma specjalnych wymagań co do przedplonu, jest odporna na typowe herbicydy. Cechuje się bardzo wysoką mrozoodpornością potwierdzona w badaniach polowych prowadzonych na terenie Polski.

Bertolda cechuje również bardzo dobra jakość technologiczna określona podczas badań rejestrowych na 8,3 pkt w sakli 9,0 punktowej. Średnio toleruje opóźnione siewy.

Bertold to bardzo wczesna pszenica o jakości elitarnej. Bardzo wysoka zimotrwałość umożliwia uprawę Bertolda bez obaw o wymarznięcia w czasie bezśnieżnych, mroźnych zim. Nadaje się również do uprawy w monokulturze.


Charakterystyka

Odporność

  • Łamliwość podstawy źdźbła: 8,1/9
  • Mączniak: 7,1/9
  • Septorioza liści: 8,1/9
  • Rdza żółta: 8,8/9
  • Rdza brunatna: 6,8/9
  • Fuzarioza kłosów: 6,8/9

Rozwój

  • Termin kłoszenia: 3/9
  • Dojrzałość: 3/9
  • Wysokość roślin: 6/9
  • Mrozoodporność: 6,5/9
  • Odporność na wyleganie: 5/9

Jakość

  • MTZ: 7,5/9
  • Zawartość białka: 8,5/9
  • Liczba opadania: 8,5/9

Plon

  • Plon ziarna a1: 7/9
  • Plon ziarna a2: 8/9

Oseva Bertold

Zalety

  • bezostna
  • potencjał plonowania - wysoki
  • mrozoodporność - bardzo wysoka
  • wczesność - średniowczcesna
  • zdolność krzewienia - średnia do wysokiej
  • wysokość roślin - 100-110 cm
  • rejonizacja - cieplejsze regiony kraju
  • odporność na wyleganie - średnia
  • tolerancja opóźnionego siewu - średnia
  • MTZ - 49-50 g
  • optymalny termin siewu - 25.09-15.10
  • wysiew - 3,9-4,5 MKN

Plon ziarna

  • średnia intensywność uprawy - 8,4-9,2 t/ha
  • wysoka intensywność uprawy - 8,8-9,6 t/ha

Czynniki plonotwórcze

  • gęstość plantacji - średnia
  • liczba ziaren w kłosie - średnia
  • MTZ - 49-54 g

Jakość piekarnicza

  • gęstość zsypna - 787-80 g/l
  • wymiałowość - 70,9-72,7 %
  • zawartość białka - 13,9-15,0 %
  • test sedymentacji Zelenyho - 55,0-65,0 ml
  • liczba opadania - 384-409 s
  • zawartość glutenu - 37,7-40,9 %
  • wiązanie wody - 58,6-60,2 %
  • objętość pieczywa - 428-497 ml

Zboża ozime - nasiona - TeamAgro Kuczyńska


Sprawdź inne odmiany